Fogfehérítés kisokos: otthon vagy fogászaton?

2015. február 16. - BeautyCat


Egy ideje foglalkoztat a fogfehérítés témaköre, mivel sajnos a kávézás és a teázás is nyomot hagy a fogaimon, így kicsit jobban körbejártam ezt a témát, remélem nektek is tudok ezzel segíteni!



OTTHON:

Köztudott, hogy a leglátványosabb eredményt fogorvosi fehérítéssel lehet elérni, léteznek olyan módszerek is amiket otthon is bevethetünk mosolyunk ragyogóbbá tételére, ám kicsit lassabban és csak enyhébb mértékben, de szintén fehérebbé teszik a fogainkat.


Fogkefe:

Mivel az újabb elektromos fogkefék akár 40 000 pulzáló mozgást  és több  mint 7000 forgó mozgást is megtesznek percenként, jóval hatékonyabb tisztítás érhető el velük, mint egy kézi fogkefével. Sőt, az ultrahangos fogkefék új generációja már a fogkő és egyéb lerakódások eltávolítására is képes, ami garantáltan fehérebbé varázsolja a fogainkat. Kiegészítőként speciális, kifejezetten fogfehérítésre kifejlesztett fogkefe fejjel még tovább javíthatjuk a fehérítő hatást. Jelenleg az Oral B Professional Care 500 elektromos fogkefét használom, teljesen meg vagyok vele elégedve.


Fogkrém: 

Fogfehérítő fogkrémből kétfélét különböztetünk meg. Az egyik fajtában általában szódabikarbóna vagy perlit van, ami az anyagába kevert szemcsés dörzsanyaggal teszi fehérebbé a fogainkat, a másik fajtában viszont hidrogén-peroxid vagy más kémiai fehérítő anyagot tartalmaz, ami a fog mélyebb rétegeibe jutva fejti ki hatását. Általánosságban elmondható. hogy az anyag csak rövid ideig érintkezik a fogakkal, így több időre van szükség a kívánt hatás eléréséhez. Rengeteg fogkrémet próbáltam ki és eddig a leghatásosabb a Lacalut White&Repair volt, illetve egy időben BlanX fogkrémet használtam, ezzel is jó eredményeket lehet elérni.


Fogselyem:

Sokan hanyagolják, igazi mumusnak számít, pedig csak egy pár száz forintos fogápolási kiegészítő, ami hónapokig kitart, és átütő eredményt lehet vele elérni a fogápolásban. Hiába a napi 2-3 fogmosás, ha a szennyeződések egy része a fogközi hézagokba tapad. A fluoridot tartalmazó selymek nemcsak az ételmaradék és a lepedék eltávolításában segít, hanem még a zománc regenerálódásában is. Mivel az elszíneződés leggyakoribb oka a lepedékben található baktériumok túlszaporodása, így a fogselyem használatával máris sokat tettél a fogaid egészségéért és a kívánt fehérségért. Egy sima Oral B fogselymet szoktam használni (vagy interdental fogkefét), de nem rég fedeztem fel, hogy létezik elektromos fogközi fogkefe és szerintem hamarosan be is szerzem.


Szódabikarbóna:

Régi, ám továbbra is eredményes fogfehérítő módszer lehet a szódabikarbónás fogmosás. Egy teáskanál szódabikarbónát keverj drogériában kapható fogporhoz vagy csak mártsd a nedves fogkeféd a szódabikarbónába, majd ezzel hetente egyszer moss fogat (ennél gyakrabban semmiképp ne mossatok szódabikarbónával fogat, mert a rendszeres használata a fogzománc sérülését eredményezheti. Legyetek óvatosak, ne dörzsöljük agyon a fogakat, mert az ugyanúgy károsíthatja a zománcot)! Kipróbáltam, tényleg látványos a fehérítő hatás viszont érzékennyé váltak tőle a fogaim és inkább nem kísérleteztem tovább vele.


Citrom:

Mivel a citromsav igen erőteljesen marja a fogzománcot, és a kalciumot is kivonja a fogakból, csak ritkán alkalmazd a gyümölcsöt fehérítésre. Egy fél citromot facsarj bele két deciliter vízbe, majd ezzel öblögess 2x1 percig. A másik módszer: vágj egy szelet citromot, így kapsz egy karikát. Ezt vágd ketté, hogy kis félholdakat kapj. Ezután nincs más dolgod, mint bedörzsölni vele a fogaidat. Őszintén szólva ez még a szódabikarbónánál is brutálisabb módszer, szemmel láthatóan fehérít, de az első próbálkozás után napokig érzékenyek voltak a fogaim. 


Otthoni fogfehérítő szettek:

Léteznek olyan házi használatra kifejlesztett fogfehérítő szettek, melyek hatóanyaga a hidrogén-peroxid, vagy más kémiai vegyületek. Vannak fogfehérítő ecsetelő tollak, tapaszok, sínben adagolt krémek vagy akár LED izzós lámpával működő fehérítők. Bár így otthon is azonnali és látványos eredményre tehetünk szert, nem árt figyelni. Mivel erős kémiai szerekről van szó, a itt is fenn áll a veszély, hogy meggyengíthetjük a fogzománcot, a fogérzékenység is a legtöbbször érezhető használat után. Könnyen beszerezhetőek ezek a termékek itthon is, a használatuk pedig nem igényel szaktudást vagy különösebb ügyességet. Eddig az otthoni fogfehérítő szerek közül egy BlanX fogfehérítő tollat próbáltam ki, ettől kb 1-2 árnyalatnyi különbséget sikerült elérnem. A legfelkapottabbak a Smilestrips matrica és a BrightWhite LEDes fogfehérítő szett, a későbbiekben biztosan ezeket is kipróbálom és beszámolok a hatásukról.





FOGÁSZAT:


Fogkőleszedés, fehérítő hatású polírozás:

Ezen nincs mit részletezni, a fogkő csúnya, emellett a vele érintkező ínyben gyulladást vált ki. Rendszeres eltávolítása fél évente ajánlott. Mostanában a fogászatokon azt tapasztalom, hogy általában fehérítő hatású polírozás is jár az ultrahangos fogkő eltávolítás mellé, ez egyrészt simábbá teszi a fogfelszínt így a fogkő sokkal nehezebben tud újra megtapadni rajta, másrészt ettől a sima felülettől „csillogóbbá” válik a fog, így némi fogfehérítés is együtt jár vele. Gyakorlatilag nem vagyok benne biztos, hogy akár egy árnyalatnyit is fehéredett volna tőle a fogam, de nem is ettől vártam nagy változást. Mostanában rengeteg kupon oldalon elérhető ez a szolgáltatás kb 3000 forint környékén, 8-12 ezer forint körül mozog az ára a fogászatokon.

Peroxidmentes fogfehérítés:

Mi az előnye a peroxidmentes fogfehérítésnek? Nincs mellékhatása, teljesen fájdalommentes és 3-9 árnyalatnyi fehéredés érhető el vele. Ebben az esetben a hatóanyagok csak a fogzománc fehérségén változtatnak, nem hatolnak be a fog belsejébe. A fehérítés hatása (életviteltől függően) 2-4 hónapig tartható fenn. Itt egy kicsit csalóka, hogy a fogászati kezelésekhez sorolom, hiszen egy korábbi szabályozásnak köszönhetően a peroxidmentes fogfehérítést nem csak fogorvosok csinálhatnak a rendelőjükben, hanem bármelyik fogfehérítő szalonban elvégezhető a művelet. Természetesen a kezelés így is biztonságos, mivel a felhasznált termékek nem tartalmaznak egyáltalán veszélyes anyagokat (többek között hidrogén-peroxidot sem), így a fogak és a fogíny sem válik érzékennyé. Itthon a két ismertebb peroxidmentes fogfehérítő céghálózat a Smilepoint és a Smiling Planet. Maga a kezelés gyors és árában töredéke a peroxidos kezelésnek.



LED lámpás/Hidrogén-peroxidos fogfehérítés:

Jelenleg ezzel és a lézeres fogfehérítő módszerrel érhető el a leglátványosabb fogfehérítés. Mivel hidrogén peroxidot használnak a fehérítéshez, így ezt a kezelést kizárólag ellenőrzött keretek között fogorvos végezheti el. A kezelés fogkő eltávolítással kezdődik, majd egy későbbi időpontban (általában 1-14 napon belül) kerül sor a lámpás fogfehérítésre. Az ínyre egy speciális védőanyag kerül, míg a fogakra egy fehérítő gélt kennek amit LED lámpával világítanak meg, így aktiválódnak a fehérítő anyagok a gélben. Mivel itt veszélyes anyagokkal dolgoznak így érdemes jól megválasztani a fogorvost/rendelőt, de így is számolni kell azzal, hogy a kezelés nem teljesen fájdalom mentes és a fogérzékenység egy ideig megmarad. Az eredmény (szintén életmódtól függően) évekig, otthoni utókezelésekkel évtizedekig tartós lehet. A legkorszerűbb fogfehérítési módszer a lézeres fogfehérítés, aminek a menete nagyjából megegyezik a LED lámpás kezeléssel, ugyanolyan hatékony, de a kezelés időtartama jóval rövidebb és akár csak 1-1 fogon is alkalmazható.

A bejegyzés trackback címe:

https://beautycat.blog.hu/api/trackback/id/tr6111811271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ingrid 2015.02.16. 16:26:30

Előre szeretném tisztázni, hogy szeretem a blogod, rendszeresen olvasom, de most sajnos muszáj, hogy elmondjam az őszinte véleményem. Nagyon sok és helytálló dologról olvastam, de van amit nem kéne másnak tanácsolni. Nem okoskodó vagyok, hanem ez a szakmám, nap mint nap ezt látom és csinálom.

Fogkefe
A lényeg a fogmosási technikán és a jól megválasztott fogkefén múlik. Meg lehet tanulni, nyilván nem mindenkinek sikerül, így ez esetben annak valóban jobb lehet egy elektromos.

Fogselyem
Attól, hogy fluoridos semmit nem fog a színen sem a fog erősségén változtatni.

Szódabikarbóna és citrom
A szódabikarbónát annak idején mikor közöm nem volt még a fogászathoz én is próbáltam, hiszen a DIY fehérítés alatt mindenhol ezt találod. De nem szabad. Soha. Citromot meg főleg nem, nagyon árt a zománcnak. Ha azt akarja az ember, hogy a foga érzékeny legyen és minél hamarabb szuvasodjon hát hajrá.

Otthoni fehérítés
Mi soha nem ajánljuk mert senki nem ellenőrzi, nem jó. Ha mégis ilyet szeretne valaki akkor keressen fel egy orvost és az általa ajánlott és kontrollált fehérítőt használja, ne holmi drogériás vackot.

Fogkő eltávolítás
Valóban az a legjobb ha fél évente szedetjük, én is mindig megkérem kolléganőmet, hogy évi kétszer kínozzon, pedig szerencsére nekem nagyon kevés van. Fehérítéssel ez nem jár, maximum a dohányzás, kávézás okozta barnás feketés lerakódás eltűnése azt a hatást kelti. Valójában pedig csak az eredeti fogszínét látja újra.

Fehérítés rendelőn kívül
Na ilyen helyre ne menjetek. Igen szép ígéretekkel kecsegtetnek, de az mi hogy egy professzionális szájhigiéné nincs a beavatkozás előtt? A hideg futkoz a hátamon... Többet inkább nem is mondok az ilyen helyekről....

Fogászaton történő peroxidos fehérítés
Ma is ezt csináltam, de akit csak tudok lebeszélek róla. Nem tesz jót a fogaknak. Érzékennyé válik és olyan nincs, hogy évtizedekig tartó fogfehérítés. Igaz, hogy az életmód nagyon sokat számít, de pár éven belül a fog visszanyeri a kiindulási, természetes fogszínét. Egyénenként változhat. Nem egy fehérítést csináltam már látom a szép eredményt, de a fájdalmat is. Sokat tudnék róla mesélni.

Ne haragudj, tényleg nem bántani akarlak, tudom, hogy sok mindent lehet látni, olvasni hallani, de annyi a téves információ. Egyébként sok minden valóban úgy van ahogy írtad.
Már nagyon érik nálam egy poszt ahol mindenről szeretnék írni.

Üdv:
Ingrid

Mia 2015.02.16. 16:53:29

Ingrid, a szodabikarbona mit csinal a fogakkal? A reagalasodbol azt vintam le, hogy egyaltalan nem javasolsz semmilyen fogfeheritest, csak a fogkoleszedest, ami nyilvan nem feherites. De mit javasolsz annak, aki nem dohanyzik, nem kavezik, megis sarga a fogszine? Lattam olyat.... Szep lany, csak sajnos nem szep a fogszine.... Akkor az semmivel se probalkozzon? Azert emiatt en senkinek nem javasolnam a mufogat, a koronat, csak azert, hogy feher legyen vegre... Te mit?

Eszti www.makeuponabudget.hu 2015.02.16. 19:49:46

Egyáltalán nem haragszom, örülök, hogy leírtad az őszinte véleményed, egy szakmabéli tanácsát nagyon hasznos olvasni! :)
Mivel én is csak a talált információkat dolgoztam fel, illetve önmagában elég hosszú lett a cikk így nem tértem ki részletesen mindenre, de a leírtak közük sok dologban azonos a véleményünk. Fontos a fogaim egészsége viszont emellett szeretném a lehető legfehérebbnek tudni őket, mi az ami szerinted hatásos és mégsem teszi tönkre a fogaimat?
süti beállítások módosítása